Issue 80 – Other CoP requirements for consideration by the Issue Group
[bookmark: _GoBack]Selecting relevant Demand Periods:
CoPs 1 and 2:

“5.5 Outstation
…
Facilities shall be provided to select a relevant demand period from one of the following values:- 30, 20, 15, 10 and 5 minutes with in each case one demand period ending on the hour.” 

There is no such requirement in CoPs 3, 5 and 10! 

There is no test for this CoP1 and CoP2 requirement in BSCP601 section 3.4 “Compliance Testing of Metering Equipment for Codes of Practice One, Two, Three, Five and Ten”. 

Q: Should an identical requirement to the one in CoPs 1 and 2 be added to Section 5.5 ‘Outstation’ of CoPs 3, 5 and 10?

Q: Should a test to confirm this requirement be added to BSCP601 Section 3.4.14 ‘Outstation {5.5}’ for CoPs 1 and 2?

Q: Should a test to confirm this requirement be added to BSCP601 Section 3.4.14 ‘Outstation {5.5}’ for CoPs 3, 5 and 10?

Question for Manufacturers of currently compliant Outstations: 

Q: Are all Outstations which are already compliant with the relevant CoP Issue able to have different Demand Periods (as per CoP1 and 2)?


Data storage (for continuous supply failures) 
CoPs 1 and 2:
“5.5.1 Data Storage
…
(viii) To cater for continuous supply failures, the clock, calendar and all data shall be supported for a period of 10 days without an external supply connected;” 
CoPs 3 and 5:
“5.5.1 Data Storage 
…
(viii) to cater for continuous supply failures, the clock, calendar and all data shall be supported for a period of 20 days without an external supply connected;”
CoP10:
“5.5.1 Data Storage
…
(vi) to cater for continuous supply failures, the clock and calendar shall be supported for a minimum period of 20 days without an external supply connected and maintain time accuracy in accordance with clause 5.5.2;” 
Q: To cater for continuous supply failures, should the requirement for the minimum period of support for the clock, calendar and all data be increased in line with any proposed increase in the minimum data storage capacity for each CoP?

Time keeping (allowing for a failure to communicate)
CoPs 1 and 2:
“5.5.2 Time Keeping 
…
(iii) The overall limits of error for the time keeping allowing for a failure to communicate with the Outstation for an extended period of 10 days shall be:- 
(a) the completion of each Demand Period shall be at a time which is within + 10 seconds of UTC; and 
(b) the duration of each Demand period shall be within + 0.1%, except where time synchronisation has occurred in a Demand Period.”
CoPs 3, 5 and 10:
“5.5.2 Time Keeping 
…
(iv) The overall limits of error for the time keeping allowing for a failure to communicate with the Outstation for a period of 20 days shall be:- 
a) the completion of each Demand Period shall be at a time which is within ± 20 seconds of UTC; and 
b) the duration of each Demand Period shall be within ± 0.1%, except where time synchronisation has occurred in a Demand Period”
Q: To cater for a failure to communicate with the Outstation should the requirement for the minimum period over which the overall limits of error for the time keeping should be maintained be increased in line with any proposed increase in the minimum data storage capacity for each CoP?
Q: If so, how many seconds should the Outstation Clock be allowed to ‘drift’ (overall limits of error for the time keeping) over this minimum period? X days (as agreed) times 1s/day or something different? 
Q: If Outstation Clocks are better now at maintaining accuracy should a shorter number of seconds per day (instead of 1s/day) of ‘drift’ (overall limits of error for the time keeping) be implemented in CoPs 1, 2, 3, 5 and 10?
Q: To cater for a failure to communicate with the Outstation should the requirement for the duration of each Demand Period remain ‘within ± 0.1% of 30 minutes’ or should the acceptable tolerance be changed? If so what should be the acceptable tolerance be? 
Note: there are ‘related’ accuracy requirements for Demand Values (e.g. from CoP1:
“5.5.1 Data storage Data storage facilities for metering data shall be provided as follows:- 
…
(ii) The stored Demand values shall be integer values of kW/MW or kvar/Mvar as appropriate, or pulse counts, and have a resolution of better than +0.1% (at full load); 
(iii) The accuracy of the energy values derived from Demand Values shall be within +0.1% (at full load) of the amount of energy measured by the associated Meter;”
Note: The test in BSCP601 used to confirm this requirement (i.e. ‘the duration of each Demand Period shall be within ± 0.1%, except where time synchronisation has occurred in a Demand Period’) is based on applying a load equivalent to full load (or 2000 pulse per half hour) using a stable power supply and comparing the amount of energy supplied with the amount of energy stored (energy values or pulse counts) in each Demand Period.
BSCP601 testing duration
Increasing the minimum period of data storage for an Outstation, and (if necessarily linked) the minimum period required to cater for continuous supply failures and failure to communicate with an Outstation, could make the compliance testing process even longer. BSCP601 Section 2.2 ‘Application for Compliance Approval,’ process step 2.2.6, suggest testing and submission of the Compliance Test report to BSCCo (i.e. ELEXON) should be within three months of 2.2.5 (‘Applicant agrees Compliance Testing Agent with BSCCo and liaises with CTA to undertake Compliance testing’).
Q: Should the BSCP601 test duration for catering for continuous supply failures, and for failure to communicate with an Outstation, be increased to reflect any new minimum data storage capacity agreed or can the existing tests (or common tests if the same minimum data storage capacity is agreed for all CoPs) be used as an ‘estimate’ of Outstation Clock drift (see Test 071 and 073), and any change in the Demand Period duration (see Test 074), over any new minimum data storage capacity?
Tests in BSCP601:
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3.4.16 Time Keeping {5.5.2}

With the Metering Equipment connected to a supply, note the contents of all energy registers.
Ensure that the time and date are correctly set to UTC. Disconnect the Metering Equipment
from the supply and after 10 days'® in the de-energised state verify on reconnection of the

supply that:
(2) all stored data has been correctly stored and is not corrupt; 070
(b) |the Metering Equipment internal clock is accurate to within £10 seconds'”; and | 071
(c) |partial Demand Values in which an Outstation supply failure and/or restoration | 072

occurs and any zero values associated with the Outstation supply failure are
marked so that they can be identified by the Instation.

With the Metering Equipment energised, set the date and time correctly to UTC. Apply a load
equivalent to full load (alteratively a high pulse rate of 2,000 pulses per half hour) using a
stable power supply. Avoid any communication or time synchronisation with the Outstation

for ten"* days.

At the end of the test and before any time synchronisation occurs, verify

that:

(a) |the Metering Equipment internal time clock is accurate to within =10 seconds';
and

073

(b) [the duration of each demand period is within £0.1% of 30 minutes, this being
achieved by the comparison of stored energy values or pulse counts in each
Demand Period.

074

Set the Metering Equipment internal time clock to five minutes slow with respect to
UTC. Then synchronise the internal time clock using the remote Instation and check
that the Demand period has been marked with an alarm indication.

075

Repeat the synchronisation test using the Local Interrogation Unit and check that the
Demand Period has been marked with an alarm indication

076

or st to Code of Pratice 3, 5 and 10, perod ofdiscomnectionis 20 dys and the scceptabl toleance is <20 Scconds
ortests to Codes of Pratice 3, 3 and 10, this priod is 20 days
“ortests to Code of Practice 3, 5 and 10, the acceptable tolcrance s +20 Scconds.





